Seaton is a suburb found towards the North of Aberdeen, along the south side of the River Don. It has strong connections with the vast landscape of the beach front and with Seaton Park. This suburb is one of the most deprived area in Aberdeen.

 

In their 2016 Deprivation Survey, Aberdeen City Council found the postcode AB24 1GU to be within the 10-15% quartile of deprivation with the Health Domain (4th most deprived) and 0-5% quartile of deprivation of Education, Skills and Training (1st most deprived). This postcode is situated along Regent Walk – a road most well-known for its state of the art Aquatics Centre within Aberdeen Sports Village. This centre brings many aquatics events to Aberdeen – Regional, National and International competitions in Swimming, Water Polo and Diving.

 

The residents in this suburb are lacking access to health care, access to education and access to opportunities to make their life better.

 

The site is based at the end of Regent Walk, where there are a number of existing tower blocks of flats and smaller apartment blocks. The proposal for this site is to create a better community spirit, but to also give people the opportunities they may require to create a new lease of life for themselves.

 

The proposal has 4 key elements; residential houses and apartments, a community and learning facility, an internal pedestrianised avenue and shared walled gardens. The central avenue will create a connection through the site, leading to urban nodes where people can meet and interact with each other but also create a space where a community can grow. At the corner of the site, a larger green space has been created to accompany the Community and Learning Facility. This will allow the both indoor and outdoor learning to take place on the site. This corner will also act as the central point of the site as it is where both parts of the site meet to create a community hub.With this located on the corner of the site along the tram route, it is hoped that it will also attract other people from across the local area to come to the site.

 

As this project has two main aspects – Social Housing & Community and Learning Centre, a careful decision was made on which area was most important to look at. It was decided that the main focus of this project would be the social housing element as this will bring people to the site. This would be the first Phase in the development.  As the Community and Learning Facility is another driver for the project, it was decided that this should be pinnacle building to the site and local area. To achieve this, we would be putting the design out as a competition.

Social Housing | Liane Wood

Social Housing

Liane Wood

Seaton is a suburb found towards the North of Aberdeen, along the south side of the River Don. It has strong connections with the vast landscape of the beach front and with Seaton Park. This suburb is one of the most deprived area in Aberdeen.

 

In their 2016 Deprivation Survey, Aberdeen City Council found the postcode AB24 1GU to be within the 10-15% quartile of deprivation with the Health Domain (4th most deprived) and 0-5% quartile of deprivation of Education, Skills and Training (1st most deprived). This postcode is situated along Regent Walk – a road most well-known for its state of the art Aquatics Centre within Aberdeen Sports Village. 

 

The site is based at the end of Regent Walk, where there are a number of existing tower blocks of flats and smaller apartment blocks. The proposal for this site is to create a better community spirit, but to also give people the opportunities they may require to create a new lease of life for themselves.

 

The proposal has 4 key elements; residential houses and apartments, a community and learning facility, an internal pedestrianised avenue and shared walled gardens. The central avenue will create a connection through the site, leading to urban nodes where people can meet and interact with each other but also create a space where a community can grow. At the corner of the site, a larger green space has been created to accompany the Community and Learning Facility. This will allow the both indoor and outdoor learning to take place on the site. This corner will also act as the central point of the site as it is where both parts of the site meet to create a community hub.With this located on the corner of the site along the tram route, it is hoped that it will also attract other people from across the local area to come to the site.

 

As this project has two main aspects – Social Housing & Community and Learning Centre, a careful decision was made on which area was most important to look at. It was decided that the main focus of this project would be the social housing element as this will bring people to the site. This would be the first Phase in the development.  As the Community and Learning Facility is another driver for the project, it was decided that this should be pinnacle building to the site and local area. To achieve this, we would be putting the design out as a competition.