Tower blocks are known to have negative impacts on their residents and therefore removing the vertical living from Seaton, Aberdeen became a clear priority for the community there. This project explores the boundaries on density by proposing that all the residents housed in the demolished tower blocks be housed on a similar footprint at a low-rise level.

 

The priority is to create a dense neighbourhood that promotes social interaction and inclusion while increasing mental and physical well-being. External green spaces are the key within the site and are used as green routes for a pedestrian heavy environment. Vehicular access has been restricted to emergency and service vehicles only across the majority of the site and instead routes for pedestrians and cycles are the driving factor. Public transport is within easy reach as the site runs alongside the proposed auto-bus route and tying in with the masterplan’s healthy city concept.

External communal spaces have been designed to allow for future personalization by residents. They can start to take on their own characteristics, making each corner different from the last. Residents can therefore take ownership of their environment and each narrow lane, traditional street or private quadrangle can be a completely unique space.

 

Due to the growing need for sustainable design, particularly in housing, The Green City will be a Passive House development which will also aid in providing more affordable homes in terms of living costs for the residents. Many environmental factors are considered throughout the design and systems included to provide the necessary standards for Passive House.

Properties will include 1, 2 and 3 bedroom flats or houses that are aimed to reach Passive House standards while helping to breathe new life into a deprived area, having positive impacts on the well-being of residents and visitors alike.

Healthy Housing | Lorna Robertson

Healthy Housing

Lorna Robertson

Tower blocks are known to have negative impacts on their residents and therefore removing the vertical living from Seaton, Aberdeen became a clear priority for the community there. This project explores the boundaries on density by proposing that all the residents housed in the demolished tower blocks be housed on a similar footprint at a low-rise level.

 

The priority is to create a dense neighbourhood that promotes social interaction and inclusion while increasing mental and physical well-being. External green spaces are the key within the site and are used as green routes for a pedestrian heavy environment. Vehicular access has been restricted to emergency and service vehicles only across the majority of the site and instead routes for pedestrians and cycles are the driving factor. Public transport is within easy reach as the site runs alongside the proposed auto-bus route and tying in with the masterplan’s healthy city concept.

External communal spaces have been designed to allow for future personalization by residents. They can start to take on their own characteristics, making each corner different from the last. Residents can therefore take ownership of their environment and each narrow lane, traditional street or private quadrangle can be a completely unique space.

 

Due to the growing need for sustainable design, particularly in housing, The Green City will be a Passive House development which will also aid in providing more affordable homes in terms of living costs for the residents. Many environmental factors are considered throughout the design and systems included to provide the necessary standards for Passive House.

Properties will include 1, 2 and 3 bedroom flats or houses that are aimed to reach Passive House standards while helping to breathe new life into a deprived area, having positive impacts on the well-being of residents and visitors alike.